maanantai 12. helmikuuta 2018

VALTOURNENCHE - Klassinen vuoristokylä

Edessä oli tämän vuotisen reissun pääkohde eli Cervinia-Valtournanche-Zermatt. Majoitus oli varattu Airbnb:n kautta Valtournanchesta. Jo aiemmilta reissuilta (Monte Rosa, Pila, Courmayeur) tuttuun Aostan laaksooon tultiin tällä kertaa St Bernhardin tunnelin kautta. Oli jo pitkällä iltapäivän puolella kun päästiin perille Valtournancheen. Majoitus osoittautui todella hyväksi, iso neljän huoneen huoneisto vanhassa kivitalossa, takka, terassi ja hyvä keittiö. Sitä ei ollut raivattu Airbnb käyttöä varten, vaan huoneisto oli täynnä vanhoja esineitä, vuokraajan isän voittamia laskettelukilpailu pokaaleja, tauluja, kirjoja jne. Viihtyisä iso huoneisto 100 eurolla vuorokausi! Valtournanchen kylä osoittautui klassiseksi vuoristokyläksi, yksi kauppa, kivikirkko ja reilu puolenkymmentä hyvää ruokaravintolaa. Kauppa oli hyvin varustettu pienuudestaan huolimatta, kaikkea löytyi mitä tarvittiin, gluteenittomia tuotteitakin. Kylä on rauhallinen, varsinaisesta iltaelämästä ei voi puhua, se on keskittynyt täysin vähän ylempänä olevaan Cerviniaan.

Valtournanche:
Valtournenchen parin tuhannen asukkaan vanha idyllinen vuoristokylä sijaitsee kauniin Aostan laakson (Valle d'Aosta) alueella, joka on tunnettu korkeista vuoristoistaan, kulttuuristaan ja vaikuttavista maisemistaan. Kylä sijaitsee varsin korkealla 1500 metrissä Cervinian alapuolella. Valtournenchen hiihtoalueella on vähemmän rinteitä kuin naapuri Cerviniassa, mutta ne ovat profiililtaan hienoja ja sieltä löytyy myös muutama pitkä lasku. Valtournenchen rinnealue on samassa hissiverkossa Cervinian alueen kanssa, kuten myös Sveitsin puoleiset Zermattin rinteet. Yhdessä ne muodostavat yhden maailman suurimmista hiihtoalueista yli 350 km hoidettuine rinteineen. Alas Valtournanchen kylään voi laskea aina Sveitsin puolelta Klein Matterhornilta 3883 metrin korkeudesta asti. Korkeuseroa kertyy huikeat 2400 metriä, laskulle tulee mittaa noin 20 km. Lasku on muuten yhtenäinen, vain kerran on noustava lyhyt tuolihissi Du Col, joka nostaa hiihtäjät kynnyksen yli Valtournanchen puolelle.

Valtournenche 1524 m
Hissiasema on löytyy reilun kilometrin päästä keskustasta, aseman ympärillä on iso ilmainen parkkialue. Ja skibussi kulkee sinne. Kabiinihissi nostaa ensin Saletteen ja siitä kaksi tuolihissiä myöhemmin ollaan ylimmällä asemalla Cime Bianchilla 2900 metrissä. Keskimmäinen hissi oli vanhempaa tuotantoa oleva tuulisuojaton avohissi, aamun pakkasessa sen kyyti oli kylmää.

Salette 2245 m
Ensimmäisenä tuli laskettua rinne 5, joka olikin yksi koko alueen parhaista rinteistä. Leveää hyvinhoidettua baanaa ja ihan mukavan vauhdikas profiili. Samoin sen vieressä oleva rinne 6.


Saletten yläpuolella on nippu sinisiä rinteitä, vaikka varsinaisia ruuhkia ei ollut koko aikana, niin tälle alueelle oli keskittynyt eniten väkeä


Alue on hieno ja rinnealueen ravintoloiden terasseilta aukeaa todella hienot maisemat, varsinkin ylempänä olevilla Willys Barin ja Baracon Dou Tenen terasseilla ei ahtaan paikan kammo ahdista.

Baracon Dou Tene


Koska olimme alueella useampana päivänä, niin kaikki rinneravintolat tuli testattua lounaan, välipalan tai juomatauon merkeissä. Euron ekspressot ilahduttivat mieltä. Lounasaikaan varsinkin Foy des Guides oli varsin ruuhkainen, sama koskee Baracon Dou Teneä.


Yhtenä päivänä sattui semmoinenkin ihme että aurinko himmeni muutamaksi hetkeksi pilveen, tai oikeastaan pilvi peitti rinnealueen.



Willys Bar
Lounas- ja kahviaikojen välillä ravintolat olivat (muutamaa turistia lukuun ottamatta) tyhjinä, italialaiset noudattavat tässä suhteessa tiukkoja aikatauluja. Ruoka ja juoma lienevätkin ainoita asioita Italiassa missä aikatauluja oikeasti noudatetaan...


Foyer des Guides



Alueen helmi on rinne 1, pitkä lasku alas kylään. Lasku lähtee ylhäältä 2900 metristä ja mittaa tulee liki 10 kilometriä. Rinne tuli laskettua jokaisena päivänä useampaan kertaan ja joka kerta se oli hieno kokemus. Rinne on mukavan tuova suurimman osan matkaa ja siinä on muutama vauhdikkaampi pätkä välissä, alhaalla rinne kiertelee kauniissa metsämaisemassa. Ilman taukoja putkeen laskettuna siinä sai testattua reisien kestokyvyn.

Rinne 1, korkeusero lähes 1400m



Paluumatkan maisemia auton ikkunasta


Mitä Valtournenchestä jäi mieleen:
  • Valtournenchen miellyttävä ja ystävällinen "alkuperäis" kylä, täällä ei näkynyt juurikaan turismin lieveilmiöitä. Yöelämä, kaupat ja kerroshotellit ovat keskitetty Cerviniaan muutaman kilometrin päähän 
  • Pienehkön alueen rinteet yllättivät positiivisesti, pitkiä sopivan vauhdikkaita rinteitä mukavasti 
  • Pisin lasku liki 10 kilometriä ja korkeuseroa 1400 metriä, se tuli laskettua monta kertaa ja joka kerta se oli nautittava kokemus. Yhteen putkeen laskettuna rinne on tiukka jumppa jaloille! 
  • Hienot maisemat täälläkin  
  • Viiden päivän aikana pääosin aurinkoisen tyyni sää, myös korkealla. Yksi lumisadepäivä mahtui joukkoon  
  • Rinteet profiililtaan pääosin punaisia, mutta ihan vauhdikkaita 
  • Rinteet olivat loistavassa kunnossa, öisin oli liki 15 astetta pakkasta 
  • Ravintolatarjontaa runsaasti, sekä rinteissä että kylällä. Ruoan laatu on taattua Italialaista 
  • Italian matala hintataso (laadusta tinkimättä) tekee köyhälle hyvän mielen
  • Toimiva hissikalusto, vain Cervinian puolelle siirtyessä joutuu seisomaan pitkässä sompahississä (!?)  
  • Ei ruuhkia rinteissä, mutta rinneravintoloissa kyllä lounasaikaan  
  • Valtournenche-Cerviniaan voisi tulla uudestaan, yksi Alppien parhaista paikoista sään suosiessa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti