tiistai 13. helmikuuta 2018

CERVINIA - Laatulaskettelua Italian auringossa

Valtournanchen puolelta Cervinian puolelle siirryttäessä ensimmäinen ihmetyksen aihe oli pienen siirtymälaakson pohjalta löytyvä sompahissi! "Progetto"-tuolihissi rinnekartan mukaan, no toivottavasti siihen tulee joskus kunnon hissi. Sompahissi kyyti oli lisäksi todella pitkä ja puuduttava, erikoista koska yleisesti koko alueen hissiverkosto oli varsin nykyaikainen. Onneksi takaisin päin tullessa moista hissiä ei tarvita, lyhyen nousun takaisin hoitaa Du Collin tuolihissi.

Cervinia:
Cervinian kylä sijaitsee kauniin Aostan laakson (Valle d'Aosta) alueella, joka on tunnettu korkeista vuoristoistaan, kulttuuristaan ja vaikuttavista maisemistaan. Kylä sijaitsee korkealla 2 kilometrissä Plateau Rosan ja ikonisen Matterhorn vuorenhuipun välissä. Cerviniasta alettiin rakentaa Mussolinin käskystä turistikylää jo ennen toista maailmansotaa, alueelle rakennettiin tie vuonna 1935. Samana vuonna rakennettiin ensimmäinen hissi Cerviniasta Plan Maisonille. Plan Maison on edelleen Cervinian hiihtoalueen tärkein keskus. Alutetta laajennettiin sittemmin aina  Plateau Rosalle 3480 metrin korkeuteen. Cerviniassa asuu vakituisesti vain n.800 asukasta, mutta kylässä käy vuosittain yli 20 000 turistia. Suurin osa paikallisista asuu alempana 1524 metrissä sijaitsevassa Valtournenchen kylässä. Valtournencheen laskevat rinteet ovat samassa hissiverkossa Cervinian alueen kanssa, kuten myös Sveitsin puoleiset Zermattin rinteet. Yhdessä ne muodostavat yhden maailman suurimmista hiihtoalueista yli 350 km hoidettuine rinteineen. Valtaosa Cervinian rinteistä sijaitsee etelän puoleisesti ja alue kylpee auringossa, mutta lumivarmuus on kuitenkin hyvä, koska kaikki rinteet sijaitsevat korkealla yli kahdessa kilometrissä.

Ylös päästyä ensimmäisenä silmien eteen nousee Matterhorn, se hallitsikin suvereenisti koko aluetta silhuetillaan. Ylhäältä löytyy myös mukava rinnebistro Ventina, siellä tuli käytyä useamman kerran ekspressoilla.

Siirtymä Valtournenchesta Cervinian puolelle, Cerviniaan nousu sompahissillä!

Matterhorn tulee näkyviin heti sompahissistä poistuttaessa

Ylhäältä lähtee rinne nro 37, leveää loistavassa kunnossa olevaa mukavan vauhdikasta rinnettä voi jatkaa alas aina Cerviniaan asti, korkeuseroa kertyy heti alkuun 1000 metriä. Alhaalta voi lähteä nousemaan Plateau Rosalle 3480m, Theodulpassille 3300m tai Pancheronille 2940m. Koko alueen risteyspaikkana toimii Plan Maison 2555 metrissä. Rinteitä on todella paljon varsin kompaktilla alueella, siinäpä sitä on varaa mistä valita!

Kabiinihissi Plateau Rosalle
Plateau Rosalta lähtevä rinne nro 7 jatkuu yhtenäisenä ja pääosin vauhdikkaana aina alas kylälle asti, korkeuseroa kertyy huikeat 1,5 kilometriä. Hieno rinne, josta osan matkaa voi laskea lisäksi muutamalla eri reittivaihtoehdolla. Plateau Rosalta pääsee laskemaan myös suoraan Sveitsin Zermattin puolelle, hissilippuna pitää olla silloin "international".

Plateau Rosa 3480 m
On vaikea nostaa esiin parhaita rinteitä, koska sekä Theodullpassilta että Pancheronilta lähtee useita upeita pitkiä punaisia sopivan vauhdikkaita rinteitä. Vain jyrkemmät rinteet jäävät puutelistalle, toisaalta noissa punaisissakin sai ihan hyvää vauhdinhuumaa, sää ja lumi oli loistavaa pikkupakkasella ja rinteet olivat muutenkin loistavassa kunnossa.

Cervinia 2050 m
Kerran tuli käveltyä kylän läpikin, laskettiin alas rinne nro 13, joka vie Cieloalton tuolihissille. Siellä ei ollut juuri ketään ja vauhdikkaat metsärinteet olivat huippukunnossa. Sitten paljastuikin että rinteiltä ei pääse laskemaan kuin kylän alapäähän. Edessä oli siis muutaman sadan metrin kävely kylän läpi ylämäkeen Cervinian päähisseillä. No samalla tuli nähtyä Cervinian pääraitti, aika erilainen kylä hotellikeskittymineen ja baareineen kuin Valtournanche. Samalla käytiin myös syömässä, söin juusto-makkara-leikelautasen, olipa herkullista niinkuin Italiassa yleensäkin.

Alueelta löytyy pitkää ja leveää rinnettä, ja kaikki aivan loistavassa kunnossa
Alue yhdessä Valtournanchen kanssa on todella hieno, laskettavaa on paljon ja hisseillä siirtyminen sujuvaa. Täällä saa helposti kerättyä melkoisen mojovan määrän rinnekilometrejä per päivä, laatuluokan reisijumppaa parhaimmillaan.

Aurinkoa, korkeuseroa, pitkiä laskuja, leveitä hyväkuntoisia rinteitä, hyvää ruokaa ja aina hienot Alppimaisemat, paha tästä on paremmaksi pistää!


Mitä Cerviniasta jäi mieleen:
  • Hienot maisemat   
  • Loistava aurinkoisen tyyni sää, myös korkealla 
  • Alue on todella korkealla, kaikki rinteet ovat yli 2 kilometrissä ja ylimmät 3,5 kilometrissä 
  • Paljon laskettavaa  
  • Rinteet profiililtaan pääosin punaisia, mutta pääosin ihan vauhdikkaita 
  • Täällä pystyi laskemaan useita todella pitkiä laskuja, korkeuseroa on parhaimmillaan 1500 metriä
  • Rinteet olivat erittäin hyvässä kunnossa, öisin oli liki 15 astetta pakkasta 
  • Ravintolatarjontaa runsaasti, ja ruoan laatu on taattua Italialaista  
  • Italian matala hintataso (laadusta tinkimättä) tekee köyhälle hyvän mielen
  • Hyvä hissikalusto, ankkurihissejä ei tarvinnut käyttää missään 
  • Ei ruuhkia, iso rinnemäärä nielaisi väen hajalleen pitkin aluetta 
  • Tänne voisi tulla uudestaan, yksi Alppien parhaista paikoista sään suosiessa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti