maanantai 19. helmikuuta 2018

GRINDELWALD-FIRST Leppoisaa laskettelua

Viimeisiä viedään, luvassa oli vielä päivä nautiskelua aurinkoisissa Jungfraun maisemissa ja alppilaskut ovatkin sitten tämän vuoden osalta paketissa. Seurueeseemme liittyi Bernissä työmatkalla oleva kotimainen vieras joka ei ollut kuulemma käynyt rinteissä muutamaan vuoteen. Päätettiin että hänen alppirinteisiin tutustumisensa on hyvä aloittaa Firstin maisemista, First kun on rinneprofiileiltaan leppoisin paikka Jungfraulla ja sopii näinollen vähemmän rinteitä kolunneillekin. Luvassa oli siis päivä aurinkoisia laskuja ja aina komeita Jungfraun maisemia.

Grindelwald-First:
Jungfaun postikorttimaisemissa sijaitseva hiihtokeskus, First-rinnealue sijaitsee vastapuolella varsinaista Grindelwald-rinnealuetta ja on isoveljeään pienempi. Näissä maisemissa alppiturismilla on pitkät perinteet, myös kesäaikana. Alueella liikutaan paljon vuoristojunilla, junalla pääsee rinteisiin kuin myös euroopan korkeimmalle asemalle "Top of Europe" Jungfraujochille. Grindelwaldin kylä on kilometrin korkeudessa ja ylin hissiasema Oberjoch on 2,5 kilometrissä.


Sää oli suosinut melkein koko reissun ajan ja Grindelwaldiin saavuttaessa näytti että auringon paiste kruunaa myös viimeisen päivän. Auto saatiin mukavasti parkkiin lähelle gondoliasemaa. Monot vain jalkaan ja suunta kohti gondolihissiä.

Ylhäällä sää ja maisema muistuttivat lähinnä matkailumainosta. Porottavasta auringosta huolimatta rinteet olivat yön jäljiltä pakkaslumella ja oli todella hienot olosuhteet suksia menemään. Rinteiden pehmenemistä ei ollut juurikaan havaittavissa edes myöhemmin iltapäivällä. 




Alue on pieni ja päivän aikana sen sai helposti kierrettyä laidasta laitaan useampaankin kertaan. Rinteet eivät tarjonneet juurikaan vauhdin hurmaa, mutta leppoisaan päivän viettoon ne sopivat oikein hyvin.

Keittolounas nautittiin 2200 metrin korkeudessa. Tyynessä ilmassa terassilla oli keväisen lämmintä. Mikäs siinä oli ruokaillessa tällaisissa postikorttimaisemissa!


Kerran laskettiin pitkä rinne (nro 22) alas aina Grindelwaldiin asti. Vaihteleva rinne oli maisemiltaan hieno kulkien alhaalla puitten ja talojen väleissä, se oli myös varsin hyvässä kunnossa alas asti.


Alhaalla rinteen loppuessa huomasimme että sepä ei tuonutkaan aivan Grindelwaldin keskustaan vaan parkkipaikan nurkalle. Olimme vajaan kilometrin päässä hissiasemasta ja matka sinne oli katua pitkin ylämäkeen. Eipä siinä muuten mitään, mutta vieläkin melko pahana ollut flunssa teki kävelymatkan aika koettelevaksi. Hissille saavuttaessa hiki valui ja henki vinkui, jos ei flunssa tällä parane niin... Gondolissa istuessa sain sen verran hengähdettyä että olo oli jo parempi ylhäällä, hetkeksi terassille maisemia ihailemaan ja sitten takaisin suksille.


Hieno oli viimeinenkin laskupäivä, vuoristoon kannattaa aina lähteä.


Mitä Grindelwaldista jäi mieleen tällä kertaa:
  • Jungfraun alueen maisemissa on aina hienoa käydä, vallankin sään helliessä näin hienosti 
  • Firstin alue on pieni ja rinteet helppoja verrattuna naapurikeskuksiin, tuskinpa tulen tänne toista kertaa 
  • Mukava pitkä lasku alas kylään, ja vähemmän mukava ylämäkeen kävely takaisin hissille...

Paluumatka Sveitsistä kotimaisemiin oli sitten vielä oma lukunsa. Lufthansa myöhästyi jatkolennolta ja jäin jumiin vuorokaudeksi lumisateiseen Muncheniin. Ja sen seurauksena lopulta Helsinkiin päästyäni lyhyt Finnairin lento kotia kohti vaihtui vielä kuuden tunnin junamatkaan... juna ei onneksi ollut myöhässä kuin sen vakio puolituntisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti