sunnuntai 25. tammikuuta 2015

MÜRREN - Infernon koti

Grindelwaldin reissun jälkeen harmaa sää jatkui ja siinä oli hyvää aikaa muuhun turisteiluun mm. retki Gruyeresin 1200-luvulla perustettuun linnaan ja hilpeään HR Giger-museoon. Säätiedote näytti viikonlopulle varovaisen positiivista ennustetta, seuraavana laskettelulistalla oli Jungfraun alueen Mürren.

Mürren:
Mürrenissä ollaan alppihiihdon historian alkulähteillä, paikka kehittyi talviurheilukeskukseksi jo 1800-luvulla, legendaarinen Inferno Race laskettiin ensimmäisen kerran 1928 ja ensimmäiset Alppihiihdon maailmanmestaruuskisat järjestettiin täällä 1931. Kylä on 1650 metrin korkeudessa Lauterbrunin laaksosta kohoavan 700 metriä korkean pystysuoran kallioseinän päällä. Autottomaan 500 asukkaan kylään kuljetaan isoilla hisseillä Stechelbergistä ja Lauterbrunista. Urheilun lisäksi paikan suurena vetonaulana on 1969 "On Her Majestys Secret Service" Bond-elokuvaa varten Schilthornin liki 3 kilometriselle huipulle rakennettu Piz Gloria "Bond maailma".

Alhaalla Stechelbergin hissiasemalla meitä tervehti jo Grindelwaldin reissulta tuttu sää eli "vähän sitä sun tätä". Ei auttanut kuin lähteä katsomaan miltä ylempänä näyttää.

Mürrenin kylä seisoo vasemmalla laidalla olevan pystysuoran kallion laella 700 metriä ylempänä

Mürren 1650m
Mürreniin noustiin isolla gondolihissillä Gimmelwaldin kautta, nousu oli nopea, n.10 minuutta. Hississä oli myös runsaasti suksetonta väkeä menossa turisteilemaan Bond-maailmaan Piz Glorialle.

Mürren oli vielä juuri ja juuri pilviverhon ulottuvissa, mutta kun noustiin kilometriä korkeammalle Birgille, niin siellä meitä tervehti kirkas auringonpaiste.

Eli kuten Grindelwaldissa, tänäänkin oli ohjelmassa laskettelua pilvien yläpuolella, hieno homma! 
Birg 2677m, ylhäällä Schilthorn huipulla näkyy Piz Gloria

Birgiltä ei löytynyt perinteistä alppimökkitunnelmaa, vaan moderni Birg Bistro lasi-terästerasseineen. Lasilattiainen "Thrill Walk"-tasanne roikuu pystysuoran kallion päällä ja lattian läpi aukeaa alaspäin satojen metrien pudotus. Vaikken kärsi korkeanpaikan kammosta, niin ensimmäiset askeleet lasin päällä olivat kyllä varovaiset. Tyhjän päälle astuminen sai itsesuojeluvaiston huutelemaan: "Älä nyt hullu vaan mee tuonne!"

Täältä kulki iso gondolihissi ylös Piz Glorialle, ei oikein selvinnyt milloin se kulkee (puolen tunnin välein?) ja niinpä onnistuttiin missaamaan lähtö useammankin kerran. Lopulta siellä jäi käymättä kokonaan. Pitäisikö tunnustaa että salaa ajattelin että siinä saattoi käydä onnikin. Piz Glorialta tulee alas kuuluisa 75%:n jyrkkyinen musta rinne, muuten takaisin alas ei pääse kuin "maitojunalla" eli hissillä. Rinne näytti olevan iltapäivällä jo syvällä varjossa ja niin ollen todennäköisesti umpijäässä, epäilytti vähän miten siitä olisi selvinnyt kunnialla... Säilytin kasvoni ainakin tällä kertaa!

"Swiss Skyline" trio Eiger, Mönch ja Jungfrau
Terassilta aukeni huikea panoraama kun 4000 metrin huiput pilkottivat pilvimeren yläpuolella kuin saaret, näky oli taas kerran jotensakin epätodellinen.

Birg näkyy komeasti viereiseltä Obere Hubelin 2400 metrin huipulta.


Pilvien takia pysyttiin pääasiassa ylhäällä, Birgin ja Kandaharin ala-aseman välillä ei ollut kovin montaa rinnettä laskettavaksi, mutta ne olivat kaikki profiililtaan mukavia ja olosuhteet olivat loistavat. Rigglin tuolihissi reistaili useamman kerran ja mm. sen takia myöhästyttiin jonkun kerran Piz Glorian hissiltä.


Ylärinteiltä alas Allmendhubelille tulee vain yksi reitti, Inferno Racen keskiosuus kulkee myös sitä seuraillen. Rinne oli osin kapeaa siirtymäreittityyppistä ränniä, mutta varsin hyvävauhtista sellaista. Takaisin ylös ei pääse kuin alempaa Mürrenistä.


Päivä kului nopeasti, pilvet pysyivät alhaalla ja laskettelusta sai nautiskella täysin rinnoin. Kaikki kiva loppuu aikanaan, oli aika lähteä alaspäin. Ylhäältä lähtevä reitti seuraili Inferno Racen jälkiä Allmendhubelille asti, sieltä Inferno kääntyy kohti Lauterbrunia. Me taas jatkoimme mukavaa laskua Mürrenin suuntaan.

Tuntui hauskalta kun idylliseen kylän keskustaan pääsi laskemaan suoraan suksilla, kaduilla ei ollut hiekkaa eikä autoja haittana.

Ennen alas lähtöä tehtiin pieni sightseeinki kylän rauhallisella raitilla ja käytiin kumoamassa lämmikkeeksi yhdet Glühweinit eräässä keskustan pikku kuppilassa.

Mürren on suosittu turistikohde eli kylällä oli paljon mukavan näköisiä pikku hotelleja ym. majoitusta. Täällä korkealla olisi varmasti hieno yöpyä, sukset saa pistää jalkaan suoraan ulko-ovelta ja samointein pääsee nauttimaan upeista postikorttimaisemista.


Mitä Mürrenista jäi mieleen
  • Swiss Skyline-näkymä pilvimeren keskellä; Eiger, Mönch ja Jungfrau 
  • Lauterbrunin laakso pystysuorine kallioineen ja jääputouksineen on jo nähtävyys sinänsä 
  • Kuvankaunis alue on vierailun arvoinen vaikkei laskettelisikaan 
  • Mürrenin sympaattinen vuoristokylä
  • Korkealla voi olla hieno sää vaikka tilanne alempana näyttää huonolta 
  • Birgin lasipohjainen "Thrill Walk"
  • Mukavan vauhdikkaita rinteitä
  • Sopivan kokoinen alue päiväkohteeksi
  • Rinteissä oli hyvin tilaa
  • Alueella liikkuminen oli helppoa ja nopeaa
  • Mukava pitkä lasku suoraan kylän keskelle 
  • Helppo tulla junalla Interlaken kautta 
  • "Bond" Piz Glorialla jäi tällä kertaa käymättä, ehkä joku toinen kerta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti