perjantai 21. helmikuuta 2020

GRINDELWALD - WENGEN - Kauden avaus

Juustomaan kamaralla taas! Berniin tulijaa tervehtii hieno keväinen sää. Tänä vuonna räntäsateesta tai kylmästä ei ollut tietoakaan, oli mukavaa aloittaa reissu kunnon kaupunkikierroksella. 

Laskettelu oli tarkoitus aloittaa sieltä mihin viime vuonna jäätiin eli tutulla Jungfraun lähialueella. Niinpä heti seuraavana aamuna auton nokka kääntyi kohti Grindelwaldia. 

Bundesplatz Bern

Alpeilla näyttäisi olevan lunta...
Grindelwald-Wengen:

Jungfaun postikorttimaisemissa sijaitseva hiihtokeskus. Tunnetaan monipuolisena ulkoilu- ja urheilukeskuksena, täällä alppiturismilla on pitkät perinteet, myös kesäaikana. Alueella liikutaan paljon vuoristojunilla, junalla pääsee rinteisiin kuin myös euroopan korkeimmalle asemalle "Top of Europe" Jungfraujochille. Grindelwaldin kylä on kilometrin korkeudessa ja vuoren toisella puolella oleva Wengenin kylä 1274 metrissä, ylin hissiasema on 2400 metrissä Lauberhornilla. Wengen tunnetaan klassikko syöksylaskustaan, kisaviikonloppu on valtava mediatapahtuma ja  kylän raitin valtaa kymmentuhatpäinen katsojajoukko. 

Grindelwaldissa on isot uudistushankkeet käynnissä, vanha legendaarinen punainen gondolihissi oli korvattu modernilla kalustolla. Tavallaan vahinko että historiaa tuhoutuu näin, mutta onneksi ehdin kokea vanhan hissin nostalgisen kyydin aiemmilla reissuilla. Viereen on nousemassa toinen megakokoinen gondolihissi, kun se valmistuu niin toivottavasti alueen hissiruuhkat jäävät historiaan. 


Alhaalla ei ollut tietoakaan lumesta, näin lumettomana en muista laaksoa nähneeni aikaisemmin. 


Ylhäällä keli oli kuitenkin laskettelun kannalta mitä parhain, oli hauska huomata että maisema on tuttuudestaan huolimatta aina yhtä sykähdyttävä ja vuorten suuruus vetää hiljaiseksi. 


Ylhäälläkin näkyi kuinka niukasti tänä vuonna on lunta, lumiraja on korkealla ja monin paikoin kalliot olivat näkyvissä.


Auringon häikäisemät rinteet olivat kuitenkin huippukunnossa ja vauhdikkaasta laskettelusta saatiin nauttia unelmaolosuhteissa. 

Lauberhorn 2472 m

Taustalla Eigerin pohjoisseinä

Tauko maisematerassilla


lltapäivällä käväistiin laskemassa Wengenin syöksyrinne, alempana lunta ei löytynyt enää kuin rinteestä.

Alhaalla Wengen

Gondoli nosti takaisin Männlichenille, parin aurinkoisen laskun jälkeen sukset käännettiin pitkää rinne 3:sta myöten alas Grindelwaldia ja parkkipaikkaa.

Männlichen 2230m

Hauskaa oli, aurinko helli ja maisemat olivat parasta laatua. Tästä paremmaksi hiihtoviikon aloitusta on vaikea pistää. 

Mitä Grindelwald-Wengenistä jäi tällä kertaa mieleen:

  • Vaikka paikka on tuttu, massiivinen vuoristo yli 4 km huippuineen on aina vain vaikuttava 
  • Tällä kertaa sattui upea sää 
  • Sopivan kokoinen alue päiväkohteeksi
  • Rinteissä oli hyvin tilaa 
  • Lunta oli poikkeuksellisen vähän 
  • Mukava pitkä lasku alas Grindelwaldiin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti